Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » 120 років від дня народження Олени Журливої

120 років від дня народження Олени Журливої

Вона ввійшла в українську літературу під іменем Олени Журливої й відразу заявила про себе яскравими віршами. Роки її юності проходили в бурхливому морі різних літературних течій, і обдарована дівчина охоче навчалася у визнаних художників слова.

Їй пощастило спілкуватися з П.Тичиною, В.Сосюрою, О.Копиленком, О.Олесем, М.Вороним, С.Васильченком. Про себе поетеса говорила: «Я рвучко й молодо увійшла в новий світ». Цим світом стало для неї мистецтво – література та музика.

Олена Костівна Пашинківська народилася 24 червня 1898 року в Смілі на клечальну суботу. Батько був учителем церковно-приходської школи. З різних причин сім'ї доводилося постійно змінювати місце проживання. У родині було семеро дітей, вижили лише дві сестри: Олена і менша за неї на шість років Катруся. Мати за національністю була полькою, мала тиху й лагідну вдачу.



Олена росла допитливою дівчинкою, її все цікавило, особливо любила їздити з батьком на ярмарок, де можна було послухати сліпих лірників. Батько сам ретельно вчив обдаровану доньку. Вона екстерном витримала екзамен за чотири класи Уманської жіночої гімназії, а на другий рік — на «п’ятірки» — за 5-ий і 6-ий класи.

А в чотирнадцять невгамовна юнка познайомилася з Лесею Українкою, якій читала власні вірші.

У грозовому 1914 році Олена Журлива приїхала до Києва навчатися й відразу викликала фурор у літературних колах столиці. В цей час вродлива й енергійна дівчина починає друкуватися в новоствореному журналі «Українська хата», де її запримітив головний редактор Павло Богацький.

Останні двадцять років свого життя, з яких майже шістнадцять вона була прикута до ліжка важкою хворобою, Олена Журлива прожила в Кіровограді. Змучена невблаганною до неї долею й тяжкою хворобою, талановита поетеса пішла у вічність 10 червня 1971 року.

 


743 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Березень 2024 (31)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
Жовтень 2023 (31)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум