6 січня у всьому православному світі відзначається Святвечір — саме напередодні Різдва Христового. Це свято здавна було шанованим на Русі-Україні. Саме в цей вечір починається коляда, яка завершає Різдвяний піст.
Одна з головних традицій святкування православного святвечора — приготування куті. Цю страву, яка складається з розмоченого зерна пшениці, заправленого медом і фруктами, ввечері їсть вся сім'я. Це свято є приводом для того, щоб всі рідні і близькі зібралися за одним столом після появи першої зірки на вечірньому небі. Вона сповіщає весь світ про те, що в цей момент колись народився Спаситель.
На православний святвечір раніше клали пучок сіна на стіл, оскільки Ісус Христос народився в яслах, де було багато сіна. Сам святковий стіл накривали 12 різними стравами — за кількістю апостолів Ісуса. Усі блюда мають бути пісними. І на столі обов'язково повинна стояти кутя. В Україні заведено давати кутю не тільки всім членам сім'ї, а й худобі.