Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » 8 червня - У 1955 році народився Тім Бернерс-Лі, один з винахідників Інтернету

8 червня - У 1955 році народився Тім Бернерс-Лі, один з винахідників Інтернету

8 ЧЕРВНЯ

Сер Тімоті Джон Бернерс-Лі (англ. Sir Timothy John «Tim» Berners-Lee; нар. 8 червня 1955) - британський вчений, винахідник URI, URL, HTTP, HTML, винахідник Всесвітньої павутини (спільно з Робертом Кайо) і діючий голова Консорціуму Всесвітньої павутини. Автор концепції семантичної павутини. Автор безлічі інших розробок в області інформаційних технологій. Тім Бернерс-Лі народився в Лондоні (Англія). Його батьки, Конвей Бернерс-Лі і Мері Лі Вудс обидва були математиками і працювали над створенням «Manchester Mark I», одного з перших комп'ютерів. Тім навчався в школі Емануель в місті Вендсворті, потім у Королівському коледжі в Оксфорді. Там він зібрав свій перший комп'ютер на базі процесора M6800 з телевізором замість монітора. Один раз Тім і його друг були спіймані при проведенні хакерської атаки, за це вони були позбавлені права користуватися університетськими комп'ютерами.Після закінчення Оксфордського університету в 1976 році Бернерс-Лі поступив на роботу в компанію «Plessey Telecommunications Ltd» в графстві Дорсет, де пропрацював два роки, займаючись в основному системами розподілених транзакцій.

У 1978 році Бернерс-Лі перейшов до компанії «DG Nash Ltd», де займався програмами для принтерів і створив щось подібне до багатозадачної операційної системи. Потім він півтора року пропрацював в Європейській лабораторії з ядерних досліджень ЦЕРН (Женева, Швейцарія) консультантом з програмного забезпечення. Саме там він для власних потреб написав програму «Енквайр» (англ. «Enquire», можна вільно перекласти як «дізнавач»), яка використовувала випадкові асоціації і заклала концептуальну основу для Всесвітньої павутини.

З 1981 по 1984 рік Тім Бернерс-Лі працював у компанії «Image Computer Systems Ltd» системним архітектором. У 1984 році він отримав стипендію в CERN і зайнявся там розробкою розподілених систем для збору наукових даних. У цей час він працював над системою «FASTBUS» і розробивсвою систему RPC (англ. Remote Procedure Call, віддалений виклик процедури).

У 1989 році, працюючи в CERN над внутрішньою системою обміну документів ENQUIRE, Бернерс-Лі запропонував глобальний гіпертекстовий проект, нині відомий як Всесвітня павутина. Проект був затверджений і реалізований.

З 1991 по 1993 рік Тім Бернерс-Лі продовжував роботу над Всесвітньою павутиною. Він збирав відгуки від користувачів і координував роботу Павутини. Тоді він вперше запропонував для широкого обговорення свої перші специфікації URI, HTTP і HTML. У 1994 році Бернерс-Лі став головою кафедри Засновників «3Com» в Лабораторії інформатики MIT. Він і зараз є там провідним дослідником. Після злиття Лабораторії інформатики з Лабораторією штучного інтелекту в Массачусетському інституті технологій утворилася добре відома Лабораторія інформатики і штучного інтелекту (CSAIL).

У 1994 році він заснував Консорціум Всесвітньої павутини при Лабораторії інформатики (англ. Laboratory for Computer Science, LCS) MIT. З тих пір і до цього дня Тім Бернерс-Лі очолює цей консорціум. Консорціум займається розробкою і впровадженням стандартів для Інтернету. Консорціум ставить перед собою завдання повністю розкрити потенціал Всесвітньої павутини, поєднуючи стабільність стандартів з їхньої швидкої еволюцією. У грудні 2004 року Тім Бернерс-Лі став професором Саутгемптонського університету. При серйозній підтримці університету він сподівається здійснити проект семантичної павутини. Зараз сер Тім живе в передмісті Бостона з дружиною і двома дітьми, часто буває в роз'їздах по всьому світу.

Винаходи

  1. У 1989 році, працюючи в CERN, Бернерс-Лі запропонував проект, відомий як Всесвітня павутина (англ. World Wide Web). В суть проекту було закладено публікацію гіпертекстових документів, пов'язаних між собою гіперпосиланнями, що полегшило б пошук і консолідацію інформації. Проект Павутини був призначений для вчених CERN і спочатку використовувався у внутрішній мережі CERN. Для здійснення проекту Тімом Бернерсом-Лі (спільно з його помічниками) були винайдені ідентифікатори URI (і, як окремий випадок, URL), протокол HTTP і мову HTML. Ці технології лягли в основу сучасної Всесвітньої павутини. У період з 1991 по 1993 рік Бернерс-Лі удосконалив технічні специфікації стандартів і опублікував їх.
  2. У рамках проекту Бернерс-Лі написав перший у світі веб-сервер «httpd» і перший у світі гіпертекстовий веб-браузер, що називався «WorldWideWeb». Цей браузер був одночасно і WYSIWYG-редактором (англ. WYSIWYG від What You See Is What You Get, «що бачиш, те й отримаєш»), його розробка була розпочата в жовтні 1990 року, а закінчена в грудні того ж року. Програма працювала в середовищі «NeXTStep» і почала поширюватися по Інтернету влітку 1991 року.
  3. Перший у світі веб-сайт Бернерс-Лі створив за адресою http://info.cern.ch тепер сайт зберігається в архіві. Цей сайт з'явився он-лайн в Інтернеті 6 серпня 1991. На цьому сайті описувалося що таке Всесвітня павутина, як встановити веб-сервер, як отримати браузер і т. п.

Автор: Вікторія Бровченко


58 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (26)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум