Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » Подорож до Переяслава

Подорож до Переяслава

Під час весняних канікул учні 34, 44, 11 груп, 7-А класу ліцею «Білоцерківський колегіум» у рамках проекту «Відкриваємо для себе Україну» здійснили подорож до славного міста Переяслава.

Маршрут був дещо незвичним, бо пролягав Київщиною та Черкащиною. Ліцеїсти побували у м. Каневі, де на Чернечій горі покоїться наш Великий Кобзар – Тарас Шевченко. Мали нагоду побачити Канівську ГЕС та Канівське море, краса якого викликала бурхливі емоції.

У Переяславі відвідали музей «Заповіту Т. Шевченка». Музей, присвячений Тарасові Григоровичу Шевченку, розташований у будинку                             А.О. Козачковського, який був щирим другом великого поета. Саме тут Тарас Шевченко написав свій найвідоміший твір — «Заповіт». Експозиція музею дозволяє ознайомитись з історією козацького періоду крізь призму творчості    Великого Кобзаря та розповідає про його перебування на Переяславщині.

Перші чотири зали музею відтворюють історію Переяслава, його відомих лицарів та козаків, які боролись за свою землю. Наступні чотири зали є меморіальними кімнатами, де відтворено інтер'єри 1-ї половини ХІХ століття: вітальня, кімната для гостей, де жив Т.Г. Шевченко, бібліотека та кабінет. У трьох літературно-художніх залах можна ознайомитись з історією навчання письменника та митця у Петербурзькій Академії мистецтв.

Далі ліцеїсти відвідали  Музей народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Розташований на південний схід від Переяслава за межами міста.

На території музейного комплексу просто неба (близько 30 гектарів) розташовано понад 300 об`єктів, з них – 122 пам`ятки народної архітектури 18-19 століть: це двори з хатами та господарськими будівлями, установки та майстерні, кілька десятків тисяч творів народного мистецтва, знарядь праці, речей побуту, зібраних в лісостеповій зоні України. На території є два ставки, дендропарк з десятками тисяч дерев та кущів,  двори та городи, які репрезентують українське село.

Переяславський Музей народної архітектури та побуту  – це перший такий музей в Україні. Прототипом для нього був «Skansen» – перший подібний музей у світі, який створили у Швеції у 1891 році. Для цього використали стокгольмський маєток Артура Халезіуса, який називався Скансен. Назва маєтку стала синонімом етнографічного комплексу або музею просто неба. Тому Переяславський музей,  інколи називають скансеном.

Переяславський музей репрезентує українське село Середньої Наддніпрянщини 2 пол. 19 – поч. 20 століть; сільські ремесла та промисли.

Подорож була цікавою та пізнавальною. Ми хочемо подякувати нашим захисникам та захисницям за те, що попри війну, маємо змогу подорожувати і відкривати для себе Україну.

Слава Україні! Слава нашим Героям!

Подорож до Переяслава

Подорож до Переяслава

Подорож до Переяслава

Подорож до Переяслава


 


43 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (26)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум