Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » 7 серпня – 205 років із дня народження Пантелеймона Куліша – українського прозаїка, поета, драматурга

7 серпня – 205 років із дня народження Пантелеймона Куліша – українського прозаїка, поета, драматурга

Цікаві факти про Пантелеймона Куліша

Пантелеймон  Куліш(1819-1897) — український письменник, фольклорист, етнограф, мовознавець, перекладач.

- Автор першої фонетичної абетки української мови, яка лежить в основі сучасного українського правопису. Він був першим науковцем, який почав писати українською і першим переклав українською “Біблію”. Куліш в останні хвилини свого життя працював над перекладом “Біблії”.

-  Псевдоніми П.Куліша – Панько Казюка, Павло Ратай, Хуторянин, Панько Олелькович

- Народився у містечку Воронежі, у сім’ї заможного хлібороба із козацько-старшинського роду.

- Мріяв навчатися в Київському університеті, але він не мав документального свідоцтва про дворянське походження, хоча його батько й був із козацько-старшинського роду, а отже — й права навчатися в університеті. Але все ж Куліш досягнув своєї мрії і здобув хорошу освіту.

- Навчатися в Новгород-Сіверській гімназії його спонукала сусідка по хутору Уляна Терентіївна Мужиловська.

-  Під час навчання підліток крім словесності виявив нахил ще й до малювання.

- Відомий як перший автор україномовного історичного роману («Чорна рада»). Творчість В.Скотта стала зразком для написання історичного роману.

- Одружився 22 січня 1847 року з Олександрою Білозерською, майбутньою письменницею. Він був старшим за дружину на дев’ять років. Його дружина починала друкувати оповідання під псевдонімом Ганна Барвінок. На честь неї письменник перейменовує хутор Мотронівка на Чернігівщині, в якому оселився у Ганнину Пустинь.

- Боярином на весіллі Куліша був співучий, дотепний, веселий друг Пантелеймона — Тарас Шевченко.

- У кінці 1850-их років Куліш уклав першу фонетичну абетку для української мови, що є основою сучасного українського правопису.

- З Миколою Костомаровим подорожував Західною Європою.

-   Був учасником організації «Кирило-Мефодіївське товариство», за що його арештували та повернули до Санкт-Петербургу, де його майже 3 місяці мучили та катували на допитах. Його вагітна дружина від пережитого втратила дитину, і більше дітей у неї бути не могло.

- Куліш не був вірним чоловіком. Він неодноразово зраджував дружині. У нього був роман з Марко Вовчок, з дружиною Леоніда Глібова.

-  Пантелеймон Олександрович Куліш започаткував новий правопис “кулішівку“, на якому побудований правопис сучасної української мови.

-  Письменник відкрив власну друкарню “Типографія П.А.Куліша” за отримані від літературної праці гонорари.

-  У 1857 р. Пантелеймон Куліш створив і видав «Граматку». «Граматка» містила соціально підібраний матеріал для читання, який мав пізнавальний і виховний зміст: повчання, псалми, історичні оповідання. 1861 р. Пантелеймон Куліш перевидав «Граматку», доповнивши її короткою історією України.

-  П.Куліш знав 10 мов, він відомий перекладацькою діяльністю. Письменник перший переклав українською твори Ґете, Гейне, Байрона, Шіллера, Шекспіра, Некрасова, Пушкіна тощо. Переклади П.Куліша з європейських поетів входять до збірки «Поетична Кобза»

-  П. Куліш працював викладачем словесності в гімназіях Луцька, Києва, Рівного. Також працював у заможних поміщиків учителем.

- Пантелеймон Куліш пішов з життя 14 лютого 1897 року на своєму хуторі Мотронівка (Ганнина Пустинь). Чоловіка Ганна Барвінок пережила на 13 років. Після його смерті вдова упорядкувала його архів, спогади, листування спадщину, а потім продала родинний хутір Мотронівку. Аби на отримані кошти опублікувати чималу творчу спадщину покійного. Останні роки життя Ганна Барвінок прожила в жахливих злиднях, саме її зусиллями було видано найповніше досі зібрання творів Пантелеймона Куліша, створено його музей

- Пантелеймона Куліша недарма вважають автором модерного сприйняття «європейської України».

-Іван Франко називав Куліша «перворядною зіркою» в українському письменстві, «одним із корифеїв нашої літератури».



 


48 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Вересень 2024 (16)
Серпень 2024 (20)
Липень 2024 (21)
Червень 2024 (14)
Травень 2024 (26)
Квітень 2024 (26)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум