У цей день відзначають свято екологічно чистого палива в памʼять про те, що саме 10 серпня 1893 року був запущений перший дизельний двигун, який працював на паливі, основу якого складала арахісова олія.
Біодизель являє собою метиловий ефір, який отримують в результаті хімічної переробки рослинних або тваринних жирів. На сьогоднішній день біодизель – єдине альтернативне джерело енергії, яке може скласти реальну конкуренцію традиційному дизельному паливу.
В якості вихідної сировини можна використовувати будь-яку рослинну олію – рапс (основна сировина в Європі), сою (США), канолу (Канада), пальмову олію (Філіппіни, Індонезія), кокосове масло (Філіппіни), касторове масло (Бразилія), а також риб’ячий жир або інші жири рослинного походження. Перший в Україні завод з виробництва біопалива на основі ріпакової олії запрацював в травні 2014 року на Львівщині у селищі Луки Самбірського району.
Біодизель – екологічно чисте паливо, при його згорянні не виділяється діоксид сірки і мінімум – діоксиду вуглецю. Розлитий на землю, він майже повністю розкладається (на 99%), не забруднюючи землю, а при потраплянні у воду не завдає шкоди водним організмам.
Щорічно в світі виробляється близько 35 млн тонн біодизеля, з яких майже третина (близько 13 млн тонн) припадає на Євросоюз, майже 6 млн тонн випускається в США. Ще один світовий лідер – Індонезія, яка виробляє 3 млн тонн щорічно.
Головний недолік біодизеля - висока собівартість. Він може на рівних конкурувати з дизелем, який отримують в процесі переробки нафти, тільки за умов вартості бареля нафти в районі 80 доларів і вище. Тому більшість програм із впровадження біодизеля реалізуються за безпосередньої підтримки держави.
Ситуація може змінитися після початку виробництва біопалива третього покоління – біодизеля з водоростей.
1 га
водоростей дозволяє отримати в 30 разів більше біопалива, ніж
1 га
сої. При цьому біодизель з водоростей на 5–10% більш енергоємний, ніж біодизель з рослинного (тваринного) масла.
10 серпня – Міжнародний день біодизеля (International Biodiesel Day)
<!--[if gte vml 1]> <!--[if !vml]--><!--[endif]-->У цей день відзначають свято екологічно чистого палива в памʼять про те, що саме 10 серпня 1893 року був запущений перший дизельний двигун, який працював на паливі, основу якого складала арахісова олія.
Біодизель являє собою метиловий ефір, який отримують в результаті хімічної переробки рослинних або тваринних жирів. На сьогоднішній день біодизель – єдине альтернативне джерело енергії, яке може скласти реальну конкуренцію традиційному дизельному паливу.
В якості вихідної сировини можна використовувати будь-яку рослинну олію – рапс (основна сировина в Європі), сою (США), канолу (Канада), пальмову олію (Філіппіни, Індонезія), кокосове масло (Філіппіни), касторове масло (Бразилія), а також риб’ячий жир або інші жири рослинного походження. Перший в Україні завод з виробництва біопалива на основі ріпакової олії запрацював в травні 2014 року на Львівщині у селищі Луки Самбірського району.
Біодизель – екологічно чисте паливо, при його згорянні не виділяється діоксид сірки і мінімум – діоксиду вуглецю. Розлитий на землю, він майже повністю розкладається (на 99%), не забруднюючи землю, а при потраплянні у воду не завдає шкоди водним організмам.
<!--[if gte vml 1]> <!--[if !vml]--><!--[endif]-->
Щорічно в світі виробляється близько 35 млн тонн біодизеля, з яких майже третина (близько 13 млн тонн) припадає на Євросоюз, майже 6 млн тонн випускається в США. Ще один світовий лідер – Індонезія, яка виробляє 3 млн тонн щорічно.
Головний недолік біодизеля - висока собівартість. Він може на рівних конкурувати з дизелем, який отримують в процесі переробки нафти, тільки за умов вартості бареля нафти в районі 80 доларів і вище. Тому більшість програм із впровадження біодизеля реалізуються за безпосередньої підтримки держави.
Ситуація може змінитися після початку виробництва біопалива третього покоління – біодизеля з водоростей. 1 га водоростей дозволяє отримати в 30 разів більше біопалива, ніж 1 га сої. При цьому біодизель з водоростей на 5–10% більш енергоємний, ніж біодизель з рослинного (тваринного) масла.