За інформацією МОЗ України у Вінницькій області зареєстровано спалах гепатиту А.Станом на 31.10.23, зафіксовано вже 247 випадків захворювання на вірусний гепатит А,зокрема 16 – за минулу добу. Із них лабораторно підтверджені 207 випадків, 118 людей перебувають на стаціонарному лікуванні. Серед захворілих – 35 дітей, у тому числі дошкільного віку. Хворіють також 9 студентів, серед працівників закладів освіти зафіксовано 13, випадків вірусного гепатиту А, серед медиків - 7. Поодинокі випадки захворювання,окрім Вінниці, зареєстрували і в інших територіальних громадах області. Хворих на гепатит А виявили у Могилеві-Подільському, Хмільнику, Калинівці, Гайсині та Козятині. Оскільки джерелом інфекції є хвора людина, ризик розповсюдження хвороби можливий з міграцією населення між Київською та Вінницькою областями. Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.Поширення вірусу відбувається здебільшого в теплий період року. Однак через тривалий інкубаційний період та субклінічну стадію характеризується сплесками інфекцій навесні й восени. Джерелом інфекції є хвора людина з будь-якими формами захворювання. Інкубаційний період – 7-50 днів (в середньому 15-45 днів). До вірусу сприйнятливі виключно люди, незалежно від віку.Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих та передається від людини долюдини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни.У більшості випадків хвороба починається гостро, з підвищенням температури до 38,5 С протягом перших 2-3 днів, ломотою в тілі, можливим першінням у горлі. Хворалюдина відчуває загальну слабкість, погіршення апетиту, нудоту, іноді характерна блювота,біль та відчуття важкості у правому підребер`ї. На третій день захворювання сеча набуваєтемного забарвлення (кольору міцного чаю або пива). Можливе свербіння шкіри. Приблизноу 80% хворих реєструється безжовтянична форма, що зумовлює труднощі діагностики івисоку контагіозність гепатиту А.Після перенесеного захворювання формується стійкий, досить тривалий імунітет,однак можливі ускладнення з ураженням жовчних шляхів та гастродуоденальної зони,перехід у хронічний гепатит та цироз печінки.
Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах).Як уникнути зараження вірусом гепатиту А :
використовувати для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (водукип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися);
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду знезнайомих джерел водопостачання;
під час неорганізованого відпочинку для пиття та приготування їжі мати зсобою запас питної води (краще бутильованої);
перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промитипитною водою, для споживання дітьми – обдати кип’ятком;
чітко дотримуватися правил особистої гігієни – обов`язково мити руки змилом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідуваннятуалету;
не займатись самолікуванням, за появи перших ознак захворюваннятерміново звернутися до лікаря.
Профілактика вірусного гепатиту А зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції. Особи, які контактували з хворими,підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень. Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни під час приготування страв, якісне миття фруктів та овочів.Найбільш дієвим етапом з ліквідації захворюваності вірусним гепатитом А є проведення вакцинації.