Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » Всеукраїнський інтернет-турнір «Відкрита природнича демонстрація 2023»

Всеукраїнський інтернет-турнір «Відкрита природнича демонстрація 2023»

 

Всеукраїнський інтернет-турнір «Відкрита природнича демонстрація 2023»

 

Любиш загадкові фізичні явища, цікавишся колонізацією Марсу? Хочеш досліджувати еволюцію доісторичних тварин чи відкривати фантастичні місця нашої планети? Тоді «Відкрита природнича демонстрація» для тебе!

Інтернет-турнір відбувається щороку з вересня до грудня. З 2010 року він залучив уже понад 20 000 учасників. Це чудова нагода кинути собі науковий виклик.

Участь можна взяти командно, адже соло не вдасться вирішити стільки завдань. Якщо ви навчаєтесь у 5–6, 7–11 класах та фанатієте від науки — долучайтеся!

Дедлайн: 31 жовтня.

Реєстрація: https://vpd.stemua.science/createteam

Завдання кваліфікаційного етапу відбіркового туру 2023 р.

(вересень - жовтень 2023 р.)

·         Блок "Фізика"

1. «Танення з присмаком солі»

Дослідіть, як залежить швидкість танення льоду у воді від концентрації в ній хлориду натрію. Проведіть відповідний експеримент. Надішліть фотозвіт зі своїми міркуваннями. Спробуйте пояснити отримані результати. (5 балів)

2. «Ковзанка на схилі»

За часом руху тіла похилою площиною в цьому відео визначте коефіцієнт тертя ковзання між дотичними поверхнями тіл. (5 балів)

3. «Завзятий зазивака»

Поясніть принцип дії цього рекламного пристрою. Що треба зробити, щоб так рухалася інша рука? (5 балів)

4. «Запотіле видовище»

Запропонуйте низку запитань, задачу або дослідження до цього відео (не обов’язково обирати щось одне, за можливості поміркуйте над усіма трьома варіантами). Наведіть ваші відповіді / розв’язок / хід виконання дослідження. (5 балів)

 

Блок "Астрономія" 

1. «Астрономи під землею»

На відео показано незвичайний телескоп, розташований глибоко під землею. Які об’єкти можуть спостерігати астрономи за допомогою цього телескопа? (5 балів)

2. «Кільцеподібне затемнення»

За допомогою фото оцініть, на якій відстані від Землі перебував Місяць під час кільцеподібного сонячного затемнення 21 червня 2020 року. Відстань від Землі до Сонця того дня становила 152036000 км. (5 балів)

3. «Світіння неба»

Певний тип астрономічних об’єктів під час спостережень дає залежність підсилення потужності сигналу від часу, як показано на графіку. Що це за об’єкти? (5 балів)

4. «Яскравий об’єкт»

Запропонуйте низку запитань, задачу або дослідження до цієї послідовності фотографій (не обов’язково обирати щось одне, за можливості поміркуйте над усіма трьома варіантами). Наведіть ваші відповіді / розв’язок / хід виконання дослідження. (5 балів)

Блок "Біологія"

1. «Зелений зайчик»

Ви бачите сучасний прототип приладу, відкриття якого стало значним поштовхом до розвитку біології. Опишіть принцип дії приладу-«попередника». Що ви знаєте про його автора? (5 балів)

2. «Весняний парадокс»

Запропонуйте низку запитань, задачу або дослідження до цього відео (не обов’язково обирати щось одне, за можливості поміркуйте над усіма трьома варіантами). Наведіть ваші відповіді / розв’язок / хід виконання дослідження. (5 балів)

3. «Сімейка Адамсів»

На відео ви бачите перебіг нормального процесу. Як називається хвороба, за якої цей процес порушується? Розв’яжіть задачу: чоловік з нормальним зсіданням крові дізнався про те, що сестра його дружини народила хлопчика з порушенням зсідання крові. Він затурбувався, чи не народяться хворими його діти. Чи змогло б його заспокоїти повідомлення про те, що серед родичів дружини по материнській лінії ця хвороба не спостерігалася? (5 балів)

4. «Барвник (завдання на дослідження)»

Відео демонструє дослід з дуже поширеним на території України лишайником. Як називається найбільш досліджений вторинний метаболіт цього організму? Де його використовують? Проведіть експеримент і встановіть, за якого значення кислотності витяжка з цього лишайника набуває малинового кольору. До відповіді додайте кілька фотографій проведення експерименту. (5 балів)

Блок "Географія"

1. «(Не)правильні годинники»

Якщо зайти у двір Києво-Могилянської академії, можна побачити дивну, на сучасний погляд, споруду: білу колону із зеленим дашком від дощу. Посередині в колону вбудований куб з розміткою та бляшаними трикутниками. Удень від цих трикутників на розмітку лягають тіні – так працює сонячний годинник П’єра Брульона. Другий годинник він розмістив на Контрактовій площі, прикрасивши ним колони ротонди над фонтаном «Самсон». Проте сьогодні ці годинники показують точний час лише протягом півроку. Коли й чому відбувається такий «збій» у їхній роботі? У який період року годинники показують точний час? Котра година буде на електронному годиннику у вересні, якщо сонячний годинник Брульона показує 10-ту годину ранку? (5 балів)

2. «Спа-салон Клеопатри»

Це море, якому понад 3 млн років, – одна з найбільш незвичайних водойм нашої планети. Клеопатра любила його настільки, що наказала побудувати на його берегах косметичне виробництво і курорти. У його назві є і правда, й неправда. Що ж це за море, і що саме в його назві є правдивим, а що – хибним? (5 балів)

3. «Домашній айсберг»

Антарктичні айсберги можуть дрейфувати в океані до декількох десятиліть і не тонуть у морській воді. Візьміть з морозильної камери, де температура дорівнює -5 ºС, шматок льоду завбільшки з третину склянки чи трохи більше. Опустіть його у відро з водою, яка має температуру +20 ºС. Що ви спостерігаєте? Чому це відбувається і чому айсберги не тонуть? (5 балів)

4. «Печера скарбів»

Запропонуйте низку запитань, задачу або дослідження до цього відео (не обов’язково обирати щось одне, за можливості поміркуйте над усіма трьома варіантами). Наведіть ваші відповіді / розв’язок / хід виконання дослідження. (5 балів)

Блок "Хімія"

1. «Яка речовина?»

Яку відому хімічну сполуку зашифровано на відео? Поясніть свою відповідь. (5 балів)

2. «Яблучні атоми або атомні яблука»

Дослідження розмірів атомів і молекул було науковим трендом попереднього століття. Спробуйте відчути цей тренд за допомогою обчислень, моделювання та експерименту. • Оберіть невеликий фрукт (чи овоч) умовно кулястої форми. За допомогою штангенциркуля або лінійки виміряйте його розміри. • Відшукайте довідкові дані щодо розмірів атомів. Дізнайтеся, які бувають радіуси атомів, йонів. • За отриманими даними та за допомогою обраного фрукту, інших фруктів, кульок з пластиліну, зубочисток, скотчу тощо змоделюйте молекулу води, молекулу сірководню, йони натрію і хлору. Зробіть фото, на яких можна зрозуміти відносні розміри атомів і молекул. • Уявіть, що вам треба переслати поштою моделі в коробках кубічної форми. Для якої моделі потрібна більша коробка: молекули сірководню чи йона хлору? Відповідь підтвердіть обчисленнями. (5 балів)

3. «Сіль чи цукор?»

Розчинність твердих речовин у воді різна і залежить від кількох факторів. Пропонуємо вам дослідити розчинність у воді популярних харчових добавок – солі та цукру. Приготуйте 2 склянки об’ємом орієнтовно 200–250 мл, хімічну або кухонну мензурку (для вимірювання об’єму), 2 ложечки, терези, термометр. Відмірте 100 мл води у кожну з двох склянок. Виміряйте її температуру. Додавайте в одну склянку сіль, а в іншу – цукор та ретельно перемішуйте. Спочатку крок додавання може бути 3–5 грамів, потім варто зменшити до 1 г. Для точного зважування речовин скористайтеся терезами. Зафіксуйте масу розчиненої речовини при утворенні насиченого розчину кожної з них. Повторіть дослід за іншої температури. Щоб утримати підвищену температуру розчину, скористайтеся водяною банею, а для пониженої – кристалізатором з льодом. Результати експерименту представте у графічному й табличному варіантах. До відповіді додайте кілька фото проведення експерименту. (5 балів)

4. «Жовто-блакитна загадка»

Запропонуйте низку запитань, задачу або дослідження до цього відео (не обов’язково обирати щось одне, за можливості поміркуйте над усіма трьома варіантами). Наведіть ваші відповіді / розв’язок / хід виконання дослідження. (5 балів)


1063 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (25)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум