Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » Перший масовий персональний комп'ютер

Перший масовий персональний комп'ютер

40 років тому, 3 серпня 1977 року, корпорація «Tandy» оголосила вихід комп'ютера TRS-80, першого масового персонального комп'ютера. Він конкурував з Apple II і Commodore PET 2001 і утримував високі рівні продажу завдяки тому, що продавався через мережу з 3000 магазинів «Radio Shack».

Radio Shack TRS-80 був одним з перших домашніх комп’ютерів у світі і в цій якості мав неймовірний успіх. Він з’явився на світ в серпні 1977 року і за перший же місяць його продажів було куплено 10 тисяч комп’ютерів. Це не був комплект для збірки, орієнтований на радіоаматорів. Все, що необхідно, входило в комплект: і сам комп’ютер і монітор і навіть невеликий касетний магнітофон.

Чи був він досить потужний? Зрозуміло, в наші дні його технічні характеристики не здатні вже вразити нікого, але свого часу TRS-80 був вельми гідним рішенням для дому.

Його процесор: 1,77-мегагерцовий Zilog Z-80A. Оперативна пам’ять (ОЗУ, RAM) в стандартній комплектації першої версії становила 4 кілобайти. У більш пізніх версіях вона була розширена до 16 кілобайт. Були присутні порти: входу/ виходу для магнітофона; відеопорт для монітора і спеціальний коннектор розширення для зовнішніх пристроїв.

Перший масовий персональний комп'ютер
Перший масовий персональний комп'ютер

Привід: накопичувач на магнітних касетах, тобто касетний магнітофон. Операційна система: BASIC, прошитий в постійній пам’яті (ROM). Комп’ютер комплектувався 12-дюймовим монохромним монітором з «неймовірною» роздільною здатністю 64 х 16 (для виведення на екран текстової інформації). Придбати все це можна було за 599 доларів 95 центів США (разом з монітором). З 1977 по 1981 роки було продано 200 000 Radio Shack TRS-80 і це був не просто успіх, а справжній тріумф!

Треба сказати, що в ті дні інформацію зберігали і накопичували переважно на магнітофонних касетах. Флоппі-диски (дискети) ще не отримали достатнього поширення. Дисководи коштували сотні доларів, а це дорогувато.

Втім, протягом року після випуску самого комп’ютера, з’явився і флоппі-дисковод до нього (TRS-80 Mini-Disk), але коштував він 480 доларів США. Дорожче самого комп’ютера (без монітора) і майже стільки ж, скільки коштував повний комплект Radio Shack TRS-80. Можна припустити, що цю новинку купували тільки особливо захоплені цінителі високих технологій свого часу.

Адже навіть три роки потому, в 1980 році, флоппі-дисковод TRS-80 коштував приблизно 425 доларів США. Ну хто стане купувати привід за ціною комп’ютера? До речі, порядковий принтер TRS-80 Line Printer для цього комп’ютера коштував аж 1299 доларів США.

У корпусі-клавіатурі найдавнішого домашнього комп’ютера Radio Shack TRS-80 не було передбачено ні єдиного роз’єму для плат розширення. Так просто не знайшлося б місця, якого і так було впритул.

Ще кілька цікавих фактів про найстаріший комп’ютер для дому TRS-80. Його перша версія володіла «урізаною» клавіатурою без окремого цифрового блоку, працювала під управлінням Level I BASIC і могла похвалитися лише 4 кілобайтами оперативної пам’яті.

Пізніше у клавіатури з’явився цифровий блок, можливості BASIC були розширені до Level II, а обсяг оперативної пам’яті, відповідно до вимог часу, зріс в цілих чотири рази і склав 16 кілобайт.

Апгрейд силами ентузіастів було здійснити неможливо, оскільки перехід від Level I до Level II вимагав інтеграції в материнську плату додаткових чипів і проводів. Втім, самий старий комп’ютер для використання в домашніх умовах і не передбачав самостійну модернізацію його користувачем. Основна ідея TRS-80 в тому й полягала, що покупець платить один раз і не несе більше ніяких додаткових витрат на доведення комп’ютера «до розуму».

Але любителі завжди залишаються аматорами. Їм постійно потрібно щось удосконалювати і видозмінити до повного невпізнання. Вони ніколи не готові задовольнитися стандартною конфігурацією. Для них був передбачений зовнішній інтерфейс розширення (Expansion Interface), який можна було придбати за додаткові 299 доларів США. Цей модуль характеризувався приємним дизайном і нагадував невеликий системний блок форм-фактора «десктоп», тобто такий, на який можна було поставити монітор.

Після підключення до TRS-80 зовнішнього модуля розширення, цей домашній комп’ютер кінця сімдесятих набував додаткові порти: порт принтера; порт розширення; серійний порт (опціонально); можливість збільшення обсягу оперативної пам’яті до 32 кілобайт; два коннектора накопичувачів на магнітній стрічці; контролер флоппі-дисковода, що дозволяв підключати до чотирьох приводів; сигнали для годинника реального часу.

Radio Shack TRS-80 не можна назвати досконалим. Він і близько не був найпотужнішим комп’ютером свого часу. З’єднання між клавіатурою і монітором було дешевим і, з цієї причини, дуже ненадійним. Інтерфейс розширення теж був далекий від досконалості. Він деколи призводив до системних збоїв і безпідставного відключення системи. Єдиним виходом було перепаяти це з’єднання, але це ще потрібно було вміти.

Портативним комп’ютером TRS-80 не був, але ця «незначна» обставина аніскільки не заважала компанії Radio Shack продавати спеціальні валізи, призначені для його транспортування. Вимагалося дві валізи: для самого комп’ютера і для його монітора. Так, по мобільності TRS-80 «злегка» поступався сучасному планшету.

Перший масовий персональний комп'ютер

У 1980 році побачила світ його третя версія, TRS-80 Model III. По суті це був розвиток все тієї ж першої моделі, але з 48 кілобайтами оперативної пам’яті і опціональною можливістю установки двох вбудованих флоппі-дисководів.

Треба сказати, що перша модель TRS-80 Model I, працюючи поблизу радіоприймачів і телевізорів, могла викликати перешкоди. Тому Федеральна комісія США із зв’язку (FCC) зажадала усунути ці неполадки і привести комп’ютер у відповідність із нормами.


3508 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Березень 2024 (31)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
Жовтень 2023 (31)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум