Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » На гостину до Гуцульщини

На гостину до Гуцульщини

В останні березневі дні учні 6-А та 6-Б класів вирушили у мандрівку Карпатами. Подорож почалася із Галичі – столиці Галицько-Волинського князівства. Шестикласники побачили найдавніші церкви регіону, пам’ятник єдиному коронованому князю Данилові, прогулялися пішохідним мостом через річку Прут.

 

На гостину до Гуцульщини

 

Наступним об’єктом екскурсії став Музей «Писанка» – єдиний у світі музей писанки або писанкового розпису в місті Коломия. Колегіантів ознайомили із різними техніками писанкового мистецтва, розшифрували найпопулярніші орнаменти, показали найдавнішу писанку та цілий писанковий килим, який складається із 1008 декорованих яєць.

 

На гостину до Гуцульщини

 

 

Шестикласники побували у Маєтку святого Миколая в Національному парку «Гуцульщина», де побачили кімнати, в яких працює і відпочиває Миколай, в яких зберігає листи та листівки від дітей із різних регіонів нашої держави. На території маєтку діти мали змогу побавитися на різних гойдалках, а також ознайомитися із 12 християнськими заповідями.

 

На гостину до Гуцульщини

 

У селі Яворів учні шостих класів відвідали майстер-клас із ткацтва ліжників. Майстриня розповіла і показала основні етапи перетворення вовни у ковдру або жилетку. Школярі мали змогу на собі випробували всі етапи виготовлення виробу, а також приміряти уже готовий одяг.

 

На гостину до Гуцульщини


На гостину до Гуцульщини


У селі Криворівня шестикласники побували у Музеї гуцульських народних інструментів імені Р. Кумлика, де донька відомого карпатського музиканта розповіла про найпоширеніші гуцульські інструменти та провела майстер-клас із гри на них. Пані Наталія вправно володіє 15 музичними інструментами пропри те, що не має відповідної освіти. Господиня дала можливість дітям спробувати грати на рогах, трембіті, дримбі, цимбалах тощо.

 

 

 

На гостину до Гуцульщини

 

Музей етнографії Гуцульщини також неабияк вразив колегіантів. По-перше, всі експонати були зібрані однією родиною протягом 20 років; по-друге, у музеї представлено чимало зразків старожитностей різних періодів історії; по-третє, екскурсоводом був хлопець такого ж віку, що й наші школярі. Шестикласник Владислав у цікавій і доступній формі розповів про кожен експонат, а також дав доторкнутися до найцікавіших.

У Музеї вишиванок хлопців і дівчат ознайомили із традиційними орнаментами для сорочок і рушників, показали способи зав’язування жіночих наміток. Також господиня дала можливість переодягнутися у гуцульський народний одяг.

 

На гостину до Гуцульщини


На гостину до Гуцульщини


На гостину до Гуцульщини

 

 

Шестикласники відвідали Музей Івана Франка у Криворівні. Там відомий Каменяр прожив 8 років, туди ж приїжджав і Михайло Грушевський. З тих часів збереглися меблі та деякі рукописи. Екскурсовод ознайомила із творчістю письменників і художників їхнього краю.

 

Також учні відвідали майстер-клас із виготовлення сирних коників. Пані Марічка розповіла, як виготовляють сир, а також продемонструвала техніку ліплення славнозвісних на Гуцульщині коників. Всі учасники майстер-класу залишилися задоволеними, хоч наліпили не коників, а різні фігури: акул, сердечок, пташок, песиків.

 

На гостину до Гуцульщини

 

В останній день подорожі колегіанти побували у Скелях Довбуша та дізналися про цього відомого ватажка опришків. Шестикласники відвідали печери, у яких переховувався Олекса Довбуш, та пройшли маршрут, який долали опришки.

 

На гостину до Гуцульщини

 

Протягом мандрівки учні побували на ярмарках народних промислів у Верховині та Яремчі. Там школярі накупували різного краму додому, побачили різні гуцульські вироби. Під час переїздів від села до села колегіанти милувалися неймовірними карпатськими засніженими пейзажами, побачили найвищу точку України – Говерлу, перейшли через підвісні мости через річки Прут та Чорний Черемош, відвідали водоспад Пробій.

 

На гостину до Гуцульщини



 

 

 


899 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (16)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум