Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » Екскурсія до музею видатних діячів української культури

Екскурсія до музею видатних діячів української культури

23 грудня 2018 року колегіанти 31 та 32 груп відвідали музей видатних діячів української культури, який був створений у 1987 році на підставі того історичного факту, що наприкінці XIX - початку ХХ ст. спеціально оселилися у близькому сусідстві родини видатних українських митців: Лесі Українки, Миколи Лисенка, Михайла Старицького і Панаса Саксаганського.

Сучасники називали цей куточок Києва (квартал між вулицями Саксаганського та Жилянською) «Українським Парнасом».

Музей Лесі Українки у Києві існує ще з початку 60-тих років ХХ ст. В середині 1980-х рр. будинок (забудови 1889 р., архітектор М. Гарденін) став на капітальний ремонт, було прийнято рішення про повне поновлення експозиції. 25 лютого 1991 р. вперше відкрила двері для відвідувачів меморіальна квартира Лесі Українки, відтворена в тому вигляді, якою вона була під час проживання тут Косачів (з 1899 по 1909 рр.). На другому поверсі розміщено літературну експозицію, яка освітлює життєвий і творчий шлях поетеси.

На фасаді встановлено меморіальну дошку з бюстом Лесі Українки.

Сьогодні відвідувачі музею можуть поринути в епоху столітньої давнини, відчути атмосферу, в якій мешкала родина Косачів.

Сім залів літературної експозиції розповідають про життєвий і творчий шлях Лесі Українки, про родини Драгоманових і Косачів, коло друзів та однодумців поетеси.

Екскурсія до музею видатних діячів української культури

Екскурсія до музею видатних діячів української культури

Екскурсія до музею видатних діячів української культури

У серпні 2002 року після тривалої реставрації будинку відкрився музей Михайла Старицького.

Експозиція музею складається з меморіальної квартири письменника, тематичної частини «Продовження сімейних традицій», присвяченої життю та творчості нащадків корифея українського театру та виставки «Творча і театральна діяльність М. П. Старицького».

М. Старицький оселився у квартирі на другому поверсі будинку (власник – В. Хондожко) 1901 року. Саме тут розміщено експозицію меморіальної квартири драматурга, що складається з вітальні, кабінету М. Старицького, кімнати доньки письменника Марії Михайлівни та їдальні. Точному відтворенню інтер’єрів помешкань послугували спогади, що залишила онука письменника Ірина Іванівна Стешенко (1898-1987), яка протягом тривалого часу співпрацювала з науковцями музею. Майже одночасно з Михайлом Старицьким у цьому будинку оселилась родина його середньої доньки Людмили Старицької-Черняхівської. В її квартирі влаштовано другу частину експозиції «Продовження сімейних традицій», що налічує п’ять кімнат. В них у хронологічній послідовності освітлюється життєвий і творчий шлях дітей та онуків драматурга, які гідно продовжували справу Михайла Старицького протягом майже всього ХХ століття.

Екскурсія до музею видатних діячів української культури

Екскурсія до музею видатних діячів української культури

Наступною зупинкою нашої екскурсії була головна ялинка України.

Екскурсія до музею видатних діячів української культури



856 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (13)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум