Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » «Апостоли правди»

«Апостоли правди»

6 березня 2019 року у рамках Шевченківського тижня у 41, 42 групах Білоцерківського колегіуму було проведено літературну годину «Апостоли правди», присвячену творчості геніальних українських поетів – Тараса Григоровича Шевченка та Ліни Василівни Костенко.

Із цими іменами сьогодні на планеті ідентифікується Україна та українці. Їхня творчість надихає нас, українців, на героїчні діяння в ім’я рідної землі, на подвиги задля її блага. Це не просто геніальні митці, яких доля обдарувала поетичним талантом. Вони – апостоли правди, котрі своїм словом  згуртували українців, зібрали докупи і об′єднали в один великий український народ.

Ведучі заходу та читці поезій акцентували увагу присутніх на реаліях України не тільки  XVІІ ст. (історії  гетьмана  Богдана  Хмельницького з його тріумфом і катастрофою, з його далеко  не  сповненими  шансами),  але  й  XX  та  XXІ  століть  (загарбання  України московитами,  сталінських  репресіях,  голодоморі,  а  також  сучасних  подіях  у  країні – Майдані  та  війні  на  Сході).

Тарас Шевченко бундючному чужому протиставив величне і потужне слово, вказав охлялим землякам шлях великих націй. Пригадав забуту правду, що  мірилом наших чеснот є сила духу, вища за дочасне щастя і благоденствіє, що не безсилим квилінням, лише вогнем кривавим, пламенним мечем повинна бути наша правда. Його патріотизм – це патріотизм борця, для якого щастя і воля Батьківщини полягають у щасті і волі народу.

Ліна Костенко. Сьогодні відома і шанована в Україні поетеса. Її поезія — це поезія чину, чесна й незалежна у своїй поставі, відверта в самовияві, національно гідна, безкомпромісна за громадянською позицією, поезія як учинок, як виклик тих, чий дух і розум не ув’язнили, виклик од імені народу, який ще не вмер.

Прочитавши  уривки  з  історичного  роману  Ліни  Костенко  «Берестечко»  та поеми-містерії Тараса Шевченка «Великий льох», учні провели паралель із  сучасними подіями  в Україні,  донесли  полум′яне  слово  наших  поетів,  щоб   ми зрозуміли, що призвело  нас, українців, до втрати державності, до національного  поневолення; усвідомили, як це бути справжніми патріотами, яке велике значення  мають  слова  нашого  гімну,  який  рідний  і дорогий нам наш синьо-жовтий прапор.


557 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (16)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум