Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » 7 серпня 1944 року був запущений перший американський програмований комп'ютер «Марк I»

7 серпня 1944 року був запущений перший американський програмований комп'ютер «Марк I»

"Марк I" (Automatic Sequence Controlled Calculator - обчислювач, керований автоматичними послідовностями) - перший американський програмований комп'ютер. Розроблений і побудований в 1941 році за контрактом з IBM молодим гарвардським математиком Говардом Ейкен і ще чотирма інженерами цієї компанії на основі ідей англійця Чарльза Беббіджа.

Після успішного проходження перших тестів в лютому 1944 року комп'ютер був перенесений в Гарвардський університет і формально запущений там 7 серпня 1944 року.

За наполяганням президента IBM Томаса Дж. Уотсона, що вклав у створення "Марк I" 500 тисяч доларів своїй компанії, машина була укладена в корпус з скла і неіржавіючої сталі. Комп'ютер містив близько 765 000 деталей (електромеханічних реле, перемикачів і т. п.) досягав у довжину майже 17 м (машина займала в Гарвардському університеті площу в декілька десятків квадратних метрів), у висоту - більше 2,5 м і важив близько 4,5 тонн. Загальна протяжність сполучних проводів становила майже 800 км. Основні обчислювальні модулі синхронізувалися механічно за допомогою 15-метрового валу, що приводиться в рух електричним двигуном, потужністю в 5 л.с. (4 кВт).

Комп'ютер оперував 72 числами, що складаються з 23 десяткових розрядів, витрачаючи по 3 секунди на операції додавання і віднімання. Множення виконувалося протягом 6 секунд, поділ - 15,3 секунди, на операції обчислення логарифмів і виконання тригонометричних функцій вимагалося більше хвилини.

Фактично "Марк I" являв собою вдосконалений арифмометр, що заміняв працю приблизно 20 операторів зі звичайними ручними пристроями, однак через наявність можливості програмування деякі дослідники називають його першим реально працючим комп'ютером. Насправді, машина почала перемелювати свої розряди лише через два роки після того як у Німеччині німецький винахідник Конрад Цузе створив обчислювальну машину Z3. "Марк I" послідовно зчитував і виконував інструкції з перфорованої паперової стрічки. Комп'ютер не вмів виконувати умовні переходи, через що кожна програма являла собою досить довгий стрічковий рулон. Цикли (англ. loops - петлі) організовувалися за рахунок замикання початку і кінця прочитуваної стрічки (тобто дійсно за рахунок створення петель). Принцип поділу даних та інструкцій здобув популярність, як Гарвардська архітектура. Однак, головною відмінністю комп'ютера "Марк I" було те, що він був першою повністю автоматичною обчислювальною машиною, яка не вимагала якогось втручання людини в робочий процес.

 

На церемонії передачі комп'ютера Говард Ейкен не згадав про яку-небудь роль IBM у створенні машини. Томас Уотсон був розсерджений і незадоволений цим вчинком Ейкена, тому припинив їх далной співпрацю. Дана IBM назву "Automatic Sequence Controlled Calculator" Ейкен замінив на "Mark I", а компанія приступила до створення нового комп'ютера "SSEC" вже без участі Говарда Ейкена.

У свою чергу, Говард Ейкен також продовжив роботу над створенням нових обчислювальних машин. За "Марком I" послідував "Марк II", потім у вересні 1949 року "Марк III/ADEC", а в 1952 - "Марк IV"

7 серпня 1944 року був запущений перший американський програмований комп'ютер «Марк I»



145 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (14)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум