Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » Трипільський музей "Прадавня Аратта-Україна"

Трипільський музей "Прадавня Аратта-Україна"

 07.04.2010 р. учні Білоцерківського колегіуму в рамках туристичного клубу «Мандрівник» відвідали нещодавно музей «Прадавня Аратта – Україна», який знаходиться у селі Трипілля, поблизу якого більше ста років тому київський краєзнавець В. Хвойка відкрив трипільську археологічну культуру. 

 Засновниками музею є відомий колекціонер Олександр Поліщук, будівельник Володимир Лазоренко, художник Анатолій Гайдамака і науковець Юрій Шилов.

 Учням найбільше сподобалось те, що поруч з трипільськими речами знаходяться й предмети ХІХ століття в надзвичайно органічному поєднанні, ти ніби опиняєшся в іншому вимірі – стоїмо у трипільській світлиці, яка дуже нагадує українську, має таку ж піч – винахід трипільців, той самий дідух у куті, такі ж миски і горщики.

 Найбільше вразило колегіантів у розповіді екскурсовода те, що трипільці кожні 50 років спалювали свої домівки і майно. Таким чином, діти самі мали подбати про себе, а не очікувати на спадок. Також, це допомагало зрівняти суспільство в матеріальному відношенні.

 У музеї ми побачили не тільки матеріальні автентичні речі – там відчувається особлива атмосфера, а енергетика тієї землі заряджає тебе ще в дворі, де стоїть реконструйована трипільська хата, на подвір’ї розміщені глиняні скульптури – такі, які ліпили трипільці, тільки в збільшеному вигляді. Багато нового і цікавого дізнались колегіанти про історичне минуле нашого народу, про наших пращурів. Подякувавши екскурсоводам, ми вирушили до Києва, де відбулась ще одна цікава екскурсія. Колегіанти побували у Верховній Раді України.

 Учнів познайомили з історією проектування та будівництва будинку Парламенту України.

 Велику зацікавленість у колегіантів викликала картина О. Кулакова «Державотворення», на якій зображені депутати Верховної ради України, історичні особи, які брали участь у державотворенні на різних етапах боротьби за незалежність України та державний символ – великий прапор у центрі картини.

 Учні побували в конференц-залі, де відбуваються засідання політичних партій і блоків, відвідали сесійну залу.

 Годі й казати, що екскурсія до Верховної Ради України залишила в учнів спогади не тільки на численних фотокартках, а й у серцях. Можливо, через деякий час теперішні колегіанти зайдуть до сесійної зали не як екскурсанти, а як народні депутати або працівники апарату Верховної Ради.

 Перегорнуто ще одну сторінку життя колегіуму. А на наших учнів чекають нові подорожі, цікаві зустрічі, незабутні враження.


1846 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (25)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум