Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » Стежками Пушкіна і Достоєвського...

Стежками Пушкіна і Достоєвського...

Протягом весняних канікул учні 31 групи Білоцерківського колегіуму здійснили незабутню подорож до одного з найвідоміших культурних осередків Росії – Санкт-Петербургу.

Стежками  Пушкіна і Достоєвського...

Ані пекучі морози, ані снігові лавини не зупинили нас на шляху до міста-мрії, міста-героя та міста-батьківщини видатних класиків світової літератури.

Стежками  Пушкіна і Достоєвського...
«Люблю тебя, Петра творенье,/ Люблю твой строгий, стройный вид,/ Невы державное теченье,/ Береговой ее гранит…» - ці слова лебединою піснею звучать над просторами колишньої столиці як вічний гімн великому місту від великого поета Олександра Пушкіна. Саме завдяки йому звичайні монументи, непримітні для пересічного громадянина ХІХ ст., зажили дзвінкої слави серед нащадків. Згадуючи ім’я Пушкіна, неможливо не звернути увагу на одвічну резиденцію російських монархів, що сьогодні є невід’ємною туристичною зупинкою іноземних гостей – Царське село. Із ним пов’язана низка біографічних подій у житті поета. Тут молодий Пушкін здобував освіту, робив  перші  спроби пера і мав щасливий початок подружнього життя з Наталією Гончаровою. Не дивно, що творча уява митця неодноразово зверталася до цих знаменних місць та юнацьких спогадів, увіковічуючи місто, котре зараз по праву носить ім’я Пушкін:

И въявь я вижу пред собою

Дней прошлых гордые следы.

Еще исполнены великою женою,

Ее любимые сады

Стоят населены чертогами, вратами,

Столпами, башнями, кумирами богов

И славой мраморной, и медными хвалами

Екатерининских орлов…

Петербург - одне з найміфічніших міст Росії. За коштовними палацами та благовірними храмами часто ховаються вузькі й брудні вулички з убогими мізерними квартирами, що стають мовчазними свідками гріха. Одночасна велич і порочність заворожує кожного, особливо романтичну душу письменника. Реалістом, що наважився порушити одвічну межу між дозволеним і забороненим, сміливо відкривши світові правду злодіянь своєї епохи, став Федір Достоєвський, а саме його відомий роман «Злочин і кара». Славетне місто зі своєю історією, устроєм, загальною атмосферою та панорамою відіграє не останню роль у перебігу подій твору. Достоєвський постійно зосереджує увагу читача на маршруті головного героя, адже кожна вуличка, провулок та площа мають справжніх аналогів. Взяти до уваги хоча б Сінну площу, бруківка якої відчула нервовий поспішний крок Родіона Раскольнікова, мозок котрого раз за разом продумував пункти майбутнього вбивства, так і палкий поцілунок ослаблого юнака, душа якого, переживши вир страждань, нарешті, знайшла спокій у щирому каятті… Або Вознесенський міст, що став місцем невдалого самогубства перехожої та безучасним викрадачем останньої краплі розуму нещасної Катерини Іванівни… Погана карма скажете ви? Зовсім ні, звичайний міст, яких загалом налічується близько двадцяти, із банальним для петербуржця краєвидом холодної Неви, золотих куполів, червоно цегляними підприємствами та мармуровими дворянськими будинками…

Стежками  Пушкіна і Достоєвського...

1598 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум