Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Технології » «Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

«Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

Як застосовувати Instagram для навчання
Виявляється, цю соціальну мережу можна застосовувати не лише для побудови персонального бренду, налагодження комунікації з учнями, але і з освітньою метою.
Як пише «Освіторія»,  українські вчителі здебільшого розповідають в інстаграмі про особисте життя та хобі.  Але ми знайшли кілька сторінок, ідеї з яких можна сміливо запозичувати для власної професійної діяльності.
Отже, які саме можливості надає вчителю ця платформа:

 Експрес-уроки.  Можуть виглядати як відео в сторіз. Сторіз — короткі відео або картинки, які зникають з ефіру протягом доби, але за бажанням їх можна закріплювати під інформацією в профілі, створюючи тематичні підбірки. Наприклад, вчителька англійської Стелла Гарнеда  записує відео з поясненнями різних висловів іноземною мовою у рубриці «Слово дня»,  а в рубриці «Словник» викладає фото з підписаними англійською мовою предметами або діями.

 Тематичні дописи. Якщо ви не хочете знімати відео, можна  створювати тематичні дописи, як на сторінці вчительки математики Мар’яни Уляк.    Пояснення різних тем з дисципліни, як-от «Добування кореня»,  можна комбінувати з цікавим сторітелінгом. Наприклад, чи ви знали про те, що спосіб, яким продавці рахують решту, називається австрійським відніманням?  До речі, оформлювати тематичні дописи вам допоможуть сервіси Canva та Crello, про які ми також розповідали у попередніх розсилках.

 Ефіри. Хоча на сторінці вчителя інформатики Миколи Тарасюка  відсутній освітній контент, він застосовує можливості цієї платформи у своїй роботі.  Наприклад, під час карантину він робив з учнями зарядку або проводив закриті ефіри для учнів з інформатики. Учитель говорить, що ефіри в інстаграмі були варіантом зв’язку з учнями, які не мали доступу до комп’ютерів під час весняного локдауна.

 Тренувальні тести. У сторіз наявна функція створення тестів із варіантами відповідей, де при натисканні на певний варіант ви одразу дізнаєтеся правильну відповідь. Учителька української мови Дарина Куц, наприклад, створює  тести для підготовки до ЗНО. Також вона ділиться на своїй сторінці ідеями для уроків. Ось приклад про відмінювання числівників, а тут — гра з прикметниками.

 Самостійні роботи. Також у сторіз можна створювати форму з відкритими питаннями, відповіді на які надходитимуть власнику сторінки в приватні повідомлення. Цю функцію можна застосовувати для короткої самостійної роботи або для збирання зворотного зв’язку від учнів.

Звісно, інстаграм не зможе замінити повноцінного навчання. Але він може допомогти вчителю подолати виклик — зрозуміти, як живуть та мислять учні, щоб адаптувати навчальну програму до їхніх потреб і можливостей.  Головне — пам’ятати, що контент, який ви генеруватимете в інстаграм, має бути легким за подачею, коротким та, за можливістю, веселим.    

Безкоштовні фотобанки: зручно, швидко, доброчесно
Як часто в пошуках гарної ілюстрації для презентації чи уроку ми йшли в Google і гортали десятки одноманітних варіантів з безлічі сайтів? Це один із поширених варіантів пошуку тематичних світлин. Однак – не найкращий.
У цьому дописі хочемо поділитися з вами добіркою безкоштовних фотобанків – ресурсів, які містять мільйони фотографій та інших зображень. Переваг у фотобанків кілька. Передусім – колекції світлин. Вони налічують до кількох мільйонів зображень із різних тем, у різних форматах і розмірах. Ви точно знайдете саме той знімок, який потрібен вашому матеріалу. Крім того, беручи ілюстрації з фотобанків, ви знаєте, що не порушуєте авторське право на використання зображення. Це відповідає принципам академічної доброчесності. Ці ресурси також мають зручний інтуїтивний пошук.
 Фото автора Lisa Fotios з Pexels
Отже, наша підбірка Топ-10 популярних фотобанків:  
Pexels – безкоштовний сайт із фотографіями та відео, який допомагає дизайнерам, блогерам, журналістам, освітянам та всім, хто шукає візуальні матеріали для своєї роботи. Ви також можете зареєструватися на сайті і стати одним із авторів.  
Pixabay – сайт для обміну фотографіями, ілюстраціями, векторною графікою відео і навіть музикою. Наразі на сайті доступно приблизно 2,2 млн зображень.  
Unsplash«Це понад 2 мільйони безкоштовних зображень із високою роздільною здатністю, представлених вам найщедрішим співтовариством фотографів у світі», – говорять творці фотобанку.   
Picjumbo – сайт чеського фотографа Віктора Ганачека (Viktor Hanacek). «Я просто хлопець, який ділиться своїми фотографіями з усім світом. Безкоштовно», – каже Віктор. Ідея створення власного фотобанку прийшла тоді, коли інші ресурси відхилили його фотографії через «недостатню якість». «Озираючись назад, я неймовірно вдячний за це», – зазначає фотограф.   
Burst – сім'я, природа, освіта, спорт, здоров'я... фотобанк охоплює різноманітні теми і має хорошу колекцію високої якості, яка доступні без реєстрації.  
Life of Pix – ще один безкоштовний фотобанк із великою колекцією фото і відео.   
FOCA Stock пропонує зображення для особистого та комерційного використання на веб-сайтах, у проєктах, темах,  програмах. «Я запустив FOCA, щоб поділитися своєю любов'ю до фотографії з усім світом», – говорить засновник сайту Джеффрі Беттс.  
STOCKVAULT – фотобанк, де «фотографи, дизайнери та студенти можуть безкоштовно ділитися своїми фотографіями, графікою та векторними файлами».  
StockSnap«Чудове зображення допомагає вашому проєкту вийти за межі «хорошого» і стати “чудовим”», – пишуть автори фотобанку.   
Reshot – тут зібрано чимало знімків креативних фотографів з особливим поглядом на природу і світ, який нас оточує. Пошукові запити треба вводити англійською.   
Для того, щоби здійснити пошук, необхідно подумати про ключове слово – деякі із цих ресурсів «зрозуміють» запити кирилицею, проте для ефективнішого пошуку ключові слова треба перекладати англійською.   
Це далеко не весь перелік хороших ресурсів для пошуку якісних авторських зображень. Однак навіть його достатньо, щоб ваші візуальні роботи стали ще цікавішими та привабливішими.

Тест на цифрову грамотність
Хочете перевірити рівень  своїх базових знань та навичок із цифрової грамотності? Для цього пропонуємо пройти національний тест  на цифрову грамотність громадян «Цифрограм»,  який запустило Міністерство цифрової трансформації України.

Тестування передбачає перевірку базових знань та навичок із цифрової грамотності у шести сферах: 
1. Основи комп’ютерної грамотності. 
2. Інформаційна та медіаграмотність. Вміння працювати з даними. 
3. Створення цифрового контенту. 
4. Комунікація і взаємодія у цифровому суспільстві. 
5. Безпека у цифровому середовищі. 
6. Вирішення технічних проблем. Навчання впродовж життя у цифровому суспільстві.
«Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність»

Кожна із цих сфер  охоплює п’ять компетентностей. Цифрограм пропонує учасникам тестування дати відповідь на 90 запитань, які можуть змінюватись при кожній новій спробі тестування. Приблизна тривалість проходження тесту 30-40 хвилин.

Тест допоможе вам виявити загальний рівень цифрової грамотності, прогалини у цифрових навичках і зорієнтує, які саме компетенції варто вдосконалити. Покращити рівень цифрової грамотності по окремим сферам можна на національній онлайн-платформі Дія.Цифрова освіта, де розміщено у безкоштовному доступі 36 освітніх серіалів за участі експертів і селебрітіз. До речі, одним з них є курс Very Verified, який є скороченою версією нашого онлайн-курсу на платформа ЕдЕра.
Якщо ви вже пройшли тест «Цифрограм», поширюйте сертифікат у соціальних мережах та передавайте естафету своїм друзям.

Національний тест на цифрову грамотність втілений за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Платформа Дія.Цифрова освіта розроблена за підтримки швейцарсько-української Програми EGAP, що фінансується Швейцарською агенцією з розвитку та співробітництва й реалізується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge.


1018 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Березень 2024 (31)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
Жовтень 2023 (31)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум