Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » "Круглий стіл" з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості

"Круглий стіл" з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості

"Круглий стіл" з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості

З нагоди відзначення 20 лютого 2013 року Дня соціальної справедливості на засіданні правового клубу «Феміда» 19 лютого 2013 року відбувся «круглий стіл» на тему: «Деякі аспекти соціального захисту населення: профспілковий рух, праця неповнолітніх». На засіданні були розглянуті наступні питання:

- Роль профспілок в соціально трудових відносинах (Єсікова Валентина);

- Профспілковий рух в незалежній Україні (Підгорна Вікторія);

- Повноваження профспілок на підприємствах  (Гаврилюк Артур);

- Особливості колективного договору (Глеваська Богдана);

- Праця неповнолітніх (Рахнянська Марія);

- Головне, що б робота не відволікала від навчання (Сіраєв Владислав).

Так, щодо ролі профспілок в соціально трудових відносинах було наголошено, що запровадження ринкових відносин неминуче призводить до погіршення рівня соціально-правових гарантій найманих працівників. За таких умов, важливого значення набуває діяльність органів і організацій, покликаних забезпечувати захист прав та інтересів людини в праці. Такими організаціями традиційно вважаються профспілки. Право на об'єднання у профспілки включає: право працівників без будь-якого дозволу державних органів створювати за своїм вибором профспілки, вступати до них та виходити з них на умовах і в порядку, визначеному їх статутами, право обирати своїх представників для захисту інтересів членів профспілки, тощо.

"Круглий стіл" з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості

Говорячи про профспілковий рух в незалежній Україні, було з’ясовано, що після проголошення незалежності України 6 жовтня 1990 року створено Федерацію незалежних профспілок України, яка стала правонаступницею Української республіканської ради профспілок. Декларацію про заснування Федерації підписали 25 республіканських галузевих профспілок та 24 регіональних міжсоюзних профоб'єднань.

Федерація професійних спілок України є найбільш чисельним профспілковим об’єднанням в Україні. В її лавах нараховується понад 10 мільйонів членів профспілок. До складу ФПУ входить 44 всеукраїнських профспілки і 26 територіальних обєднань організацій профспілок.

Метою діяльності ФПУ є вираження, представлення інтересів і захист прав організацій – членів ФПУ, координація їхніх колективних дій, представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, їх організаціями і об'єднаннями, а також з іншими об'єднаннями громадян. (Стаття 8 Статуту ФПУ).

"Круглий стіл" з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості

Важливим був розгляд питання, що стосується повноважень профспілок на підприємстві та обговорено Закон України «Про охорону праці». За законом на профспілку покладено чимало повноважень у галузі охорони праці, виконання яких вони здійснюють через свої виборні органи та представників. Головною метою і завданням представників профспілок є захист прав та законних інтересів працівників у сфері охорони праці, надання їм практичної допомоги у вирішенні цих питань.

Цікавим також було питання про особливості колективного договору. Доповідач зазначив, що колективний договір – це угода, яка укладається між власником або уповноваженим органом (особою) і одним або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів — представниками трудящих, обраними та уповноваженими трудовим колективом. Колективний договір є результатом соціального партнерства та діалогу на локальному рівні. Колективний договір набирає чинності від дня підписання його сторонами або від дня, зазначеного в ньому, і діє до часу укладання нового або перегляду чинного, якщо інше не передбачено договором.

Щодо питання про працю неповнолітніх, то дане питання було надзвичайно важливим та актуальним для учасників «круглого столу». Виступаючий зазначив основні аспекти праці неповнолітніх:

- за законом не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років (ст. 188 КЗпП). Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли чотирнадцяти років;

- неповнолітніх працівників не мають права залучати: до виконання важкої роботи зі шкідливими та небезпечними умовами праці, до роботи в нічний час, у вихідні дні, а також до підземних робіт (ст. 190 КЗпПУ); до надурочних робіт, підіймання і переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені граничні норми ваги;

- норми виробітку для молодих робітників: для робітників віком до вісімнадцяти років норми виробітку встановлюються, виходячи з норм виробітку для дорослих робітників пропорційно скороченому робочому часу для осіб, які не досягли вісімнадцяти років, тощо.

"Круглий стіл" з нагоди відзначення Дня соціальної справедливості

Отже, як висновок, можна зазначити, що тема «круглого столу» виявилась надзвичайно цікавою та актуальною серед учасників засідання, які активно брали участь в обговоренні та дискусії. Усі вони отримали низку корисних знань на майбутнє та масу позитивних вражень.

Презентація


2118 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Березень 2024 (33)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
Жовтень 2023 (31)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум