Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Технології » Виховна робота » Гурток "Географічне краєзнавство"

Гурток "Географічне краєзнавство"

Гурток "Географічне краєзнавство"

Подорож як найбільша і серйозна наука допомагає нам знову знайти себе

А.Камю

Краєзнавчий рух в Україні багатий на цікаві традиції, плідні пошуки і відкриття. Але мало любити свій край - його ще треба добре знати. Знання рідного краю не просто збагачує і звеличує людину, воно служить своєрідним містком, що єднає покоління минулі з поколіннями прийдешніми. Пошана до традицій давньої культури та славного минулого творить основи теперішності, є запорукою майбутнього.

Саме любов до рідного краю, бажання краще пізнати його минуле та сьогодення, стати справжніми творцями майбутнього об’єднали у дружнє коло юних туристів-краєзнавців ліцею "Білоцерківський колегіум".

Гурток "Географічне краєзнавство" запрошує всіх,хто бажає раціонально використовувати  вільний час, розширювати свій світогляд через екскурсії та походи,формувати активну громадянську позицію, відповідальність за збереження історико-культурного надбання. 

Керівник гуртка: Звір Галина Василівна

Графік роботи гуртка:

середа, 103 ауд. о 14:00                                       

п'ятниця, 103 ауд. о 14:00

 

Новини на літо - 2021

Цікаві канікули на Київщині

 

Міжнародний день захисту клімату

Міжнародний день бродячих тварин

Україна переходить на літній час

Всесвітній день води

Мінус 98 градусів: в Антарктиді зафіксували новий температурний рекорд

Міжнародний день річок

Всесвітній день дикої природи

День народження Київщини

Міжнародний день полярного ведмедя

 

Завдання на час дистанційного навчання

Моделювання рельєфотвірніх процесів, конкурс геоморфологів

Методика гідрологічних досліджень на річках 

Антропогенний вплив на геологічне середовище та рельєф краю. Геолого-географічні заповідні території і об’єкти краю, їхня ціннісна характеристика (03.02.21р.)

Польове ознайомлення з місцевими формами рельєфу,вправляння у роботі з геодезичними приладами

Практичне заняття. Екскурсія до геологічного відслонення

Рослинність як індикатор залягання гірських порід

Методика проведення найпростіших геологічних досліджень: добір спорядження, вибір місцевості для огляду

Ознайомлення з колекціями мінералів та гірських порід, вправляння у визначенні мінералів тагірських порід

Корисні копалини краю, закономірності їхнього розміщення

Мінерали та гірські породи, їхня генетична класифікація

Геологія як наука. Геологічне минуле України, краю

 

У світі цікавого: "У Білій Церкві встановили автоматизований постмоніторингу повітря"

У світі цікавого: "Маріанський жолоб"

 

Вітаємо переможців обласного етапу Всеукраїнської туристсько-краєзнавчої експедиції  з активним способом пересування «Мій рідний край»

Вітаємо переможців міського етапу Всеукраїнської туристсько-краєзнавчої експедиції  з активним способом пересування «Мій рідний край»

 

Як святкують Новий рік в різних країнах світу

День зимового сонцестояння 2020: 21 грудня-найкоротший день у році

 

Всеукраїнський інтернет-турнір «Відкрита природнича демонстрація»

Всеукраїнська експедиція учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна»

 

Найсухіша пустеля планети зацвіла розмаїттям квітів   

Гурток "Географічне краєзнавство"

Феномен Ель-Ніньо, що загрожує Південній Америці небезпечними ураганами, повенями і зсувами, призвів до несподіваного явища в пустелі Атакама на узбережжі Чилі. Найпосушливіше місце на планеті вдруге за рік покрилося яскравим квітковим покровом.

Пустеля Атакама вважається найсухішою на Землі. На її території дощ випадає раз на кілька десятків років. Рівнинна частина пустелі практично позбавлена живих організмів, зустрічаються тільки лишайники, синьо-зелені водорості та дрібні кактуси.

Однак сильний Ель-Ніньо в цьому році обрушив на Атакаму надзвичайно сильні опади.

У результаті сплячі цибулини і різоми дали паростки. Бляклі рівнини Атаками вкрилися жовтими, червоними, фіолетовими і білими квітками - ноланами, бомареями, родофіалами, фуксіями та мальвами.

 

У вересні на одному із занять гуртка вихованці ознайомились з корисними копалинами рідного краю, їхніми видами, мали змогу переглянути та доторкнутись до них. 

Гурток "Географічне краєзнавство"

 

Всесвітній день туризму

Гурток "Географічне краєзнавство"

27 вересня, відзначається Всесвітній день туризму.Свято відзначають  всі ті, хто хоча б раз відчув себе мандрівником, вибравшись на природу або в подорож.  

Свято туризму стосується не лише людей, чий стиль життя пов’язаний з подорожами та рюкзаками. Загалом це свято кожного, хто хоча б раз відчув себе мандрівником, вибравшись на природу: чи то на берег річки, у ліс або в поле.

Турист – людина, яка прагне до знань і здобуває їх, мандруючи різними мальовничими куточками нашої планети.

До того ж Всесвітній день туризму – це ще й свято тих, хто працює у цій сфері.

День туризму було засновано у 1979 році. Дата була вибрана не випадково – 9-ма роками раніше, 27 вересня 1970 року, Всесвітня туристична організація прийняла свій статут.

 Свято з метою пропаганди туризму, привернення уваги до нього як до потужного інструменту обміну культурним досвідом та напряму, який робить важливий внесок в економіку.

 В Україні День туризму відзначається з 1998 року, згідно з указом президента.

Вітаю з Днем туризму,

Кому вдома непереливки,

Нехай доля перегорне

У вашому атласі сторінки.

Нових місць, нових відкриттів

Я бажаю всім туристам,

Нехай маршрут в країну любові

Тихої ночі вам насниться.


Всесвітній день моря

Гурток "Географічне краєзнавство"

У 2020 році Міжнародній морській організації (International Maritime Organization - ІМО) виповнюється 72 роки з дня прийняття Конвенції про її створення і теми Всесвітнього морського дня - «ІМО 70: Наша спадщина - Краща доставка для кращого майбутнього» (IMO 70: Our Heritage - Better Shipping for a Better Future).

Нагадаємо, що Європейська комісія з 2008 року оголосила 20 травня Європейським днем моря. Національний день моря в США святкують 22 травня. У цей день у 1819 році американський пароплав «Саванна» відправився з Савани, штат Джорджія, у перший трансокеанський рейс. День моря в Японії відзначають 16 липня. Це державне свято і до 1996 року називалося Святом моря або Днем пам’яті моря. Національний день моря в Мексиці відзначають 1 червня. У Китаї це свято проводиться 11 липня. У Болівії День моря святкують 23 березня. Заходи Всесвітнього дня моря об’єднують всі країни.

Це один з міжнародних днів у системі Організації Об’єднаних Націй. Відзначається з 1978 року за рішенням Х сесії Асамблеї Міжурядової морської консультативної організації (ИМКО) в останній четвер вересня.

Мета Всесвітнього дня моря привернути увагу міжнародної громадськості до того, який непоправний збиток морям і океанам наносять перелов риби, забруднення водоймищ і глобальне потепління. Два найбільш важливі завдання - підвищення безпеки на морі і попередження забруднення морського середовища, зокрема нафтою.

Близько 70% планети покрито водою. Біомаса всіх морських мешканців - від водоростей до блакитних китів - складає 90% біомаси всіх живих організмів планети. Існування більшості представників різних видів морської флори і фауни пов’язано з кораловими рифами.

За даними ООН, за останні 100 років такі види риб, як тунець, тріска, марлін були виловлені на 90%. Близько 21 мільйонів бареллей нафти щорічно виливається в моря й океани. Синтетичні відходи, що скидаються у великі водойми, є причиною загибелі мільйонів морських птахів і 100 000 морських ссавців на рік. Через глобальне потепління за останні 100 років рівень води у великих водоймах планети піднявся на 10-25 см.

Щорічно обирається тема і тези для заходів під егідою міжнародної події - Дня моря. Вони доступні на сайті imo.org, наприклад, тема Всесвітнього дня моря на 2017 рік - «Зв’язок кораблів, портів і людей». Вона була обрана для того, щоб надати можливість зосередитися на різних портах, що займаються супроводом судноплавства і логістикою.

 

У 2020 році Всесвітній день моря припадає на 24 вересня.

 

День осіннього рівнодення

Гурток "Географічне краєзнавство"

Цього дня в Україні наступає астрономічна і астрологічна осінь, день (починаючи з 14:31) стає коротшим, а ніч – довшою (до 21 грудня). Також починається “друге бабине літо” або, як кажуть у народі, “золота осінь”, яка триває до 14 жовтня.

Точний час осіннього рівнодення, коли тривалість дня і ночі одинакові, завжди нестабільний. У 2020 році це – 22 вересня, 14:31 за київським часом, пише “24 канал”.

Після цього день помітно зменшується, поступаючись місцем ночі, аж до настання зимового сонцестояння – у цьому році 21 грудня.

День осіннього рівнодення – це день астрономічного початку осені. Це означає, що Сонце перетинає екватор і переходить з північної півкулі в південну. Відповідно, для жителів південної півкулі настає весняне рівнодення.

З цього дня починається “друге бабине літо”. У народі цю пору називають “золота осінь”, яка триває аж до 14 жовтня. В цей час починається осінній листопад, а перелітні птахи відлітають на південь.

В астрології день осіннього рівнодення є однією з чотирьох важливих кардинальних точок року. В цей час в космосі відбувається потужний викид енергії, яка дає початок новому відліку часу.

 

Міжнародний день охорони озонового шару 

Гурток "Географічне краєзнавство"
У 1994 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем охорони озонового шару. День встановлено на згадку про підписання Монреальського протоколу про речовини, що руйнують озоновий шар.
А у 1987 році 36 країн, у тому числі і СРСР, підписали документ, згідно з яким країни-учасниці повинні були обмежити і повністю припинити виробництво озоноруйнівних речовин.
Державам запропонували присвятити цей день пропаганді діяльності відповідно до завдань і цілей, викладених у Монреальському протоколі і поправки до нього. Озоновий шар, цей тонкий газовий щит, захищає Землю від згубної дії певної частини сонячної радіації, сприяючи тим самим збереженню життя на планеті.
Озоновий шар простягається над землею величезною шапкою, що йде в космос. Ця хімічна сполука спостерігається на висоті 100 кілометрів. Він, особливо у верхніх шарах атмосфери, захищає Землю від жорстких небезпечних випромінювань. Якщо цей шар зникне коли-небудь - це буде небезпечно для всієї біосфери, для всього живого. Від потрапляння ультрафіолетових променів на людину, може виникнути рак шкіри, сліпота та інші захворювання.
У 80-ті роки вчені зробили відкриття: в районі Антарктиди загальний вміст озону зменшилося в 2 рази. Саме тоді з’явилася назва «озонова діра». На виснаження озону впливає окис хлору. Він є продуктом заводів, підприємств промисловості. Ми не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак зберегти озон хоча б на побутовому рівні людині під силу.

1161 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (19)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум