Білоцерківський колегіум

Знання є сила, освіта - капітал.
Отто Вільман

Ukraine   English   Deutsch   France   Spain

» Новини » 130 років з дня народження Ервіна Шредінгера

130 років з дня народження Ервіна Шредінгера

12 серпня 1887 року народився Ервін Шредінгер, австрійський фізик-теоретик, один з основоположників квантової механіки; Нобелівський лауреат (1933, разом з Полем Діраком). 

Ця подія відбулася у Відні в родині Рудольфа Шредінгера і Жоржини Емілі Бренди. У 1898 вступив в Академічну гімназію. Після закінчення класичної гімназії з 1906 по 1910 навчався у Віденському університеті, який до цього часу, завдяки І. Лошмидт, І. Стефану і Л. Больцману, став видним центром теоретичної та експериментальної фізики. Саме там під впливом великих фізиків, учнів Л. Больцмана - Ф. Газенорля і Франца Екснера, сформувався науковий світогляд Шредінгера.

Найцікавішою для Шредінгера сферою стала термодинаміка в ймовірнісній інтерпретації, розвиненою Больцманом. «Коло цих ідей, - говорив Е. Шредінгер в 1929 р., - стало для мене ніби першим коханням в науці, ніщо інше мене так не захоплювало і, мабуть, вже ніколи не захопить». В якості докторської дисертації Шредінгер захищає експериментальну роботу з електричної провідності на поверхні ізоляторів у вологому повітрі, виконану ним у лабораторії Екснера.
Після закінчення університету Шредінгер працює асистентом Екснера, з 1914 р. - приват-доцентом. З 1910 р. з'являються перші публікації Шредінгера, присвячені діелектрикам, кінетичній теорії магнетизму, атмосферній електриці (премія Гайтінгера), теорії аномальної електричної дисперсії, інтерференційним явищам, теорії ефекту Дебая та ін.
За кілька тижнів до початку Першої світової війни Шредінгера закликають в армію. На відміну від Ф. Газенорля, який загинув на фронті, Шредінгеру пощастило - його відправляють в якості артилерійського офіцера на відносно спокійну ділянку Південно-Західного фронту (район Трієста). Там йому вдається навіть залишатися в курсі розвитку фізики, зокрема, ознайомитися зі статтями А. Ейнштейна із загальної теорії відносності і в 1918 р. опублікувати дві статті з цієї теми.

Після війни, восени 1919 р. Шредінгер приймає запрошення прочитати курс лекцій з електронної та квантової теорії в Йенському університеті. У 1920-1921 рр.. Шредінгер - професор Штутгартського і Бреславського університетів, у 1921 р. очолює кафедру теоретичної фізики в Цюріхському університеті, яку до нього займали А. Ейнштейн, П. Дебай та Макс фон Лауе.
Світову славу Шредінгеру принесли його роботи з квантової теорії 1926 р. «Що існує більш видатного в теоретичній фізиці, ніж його перші шість робіт з хвильової механіки?» - Говорив згодом Макс Борн. Ідея Л. де Бройля про електронні хвилі, що укладаються на орбітах ціле число разів, привела Шредінгера до розуміння дискретних станів як власних коливань. Проблема квантування, таким чином, зводилася до пошуку власних значень і власних функцій. Ввівши поняття функції, що описує стан мікрооб'єкта, Шредінгер одержує знамените «хвильове рівняння» матерії - рівняння Шредінгера, що грає в атомній фізиці таку ж фундаментальну роль, як ньютонівські рівняння в класичній механіці і рівняння Максвелла в класичній електродинаміці. Знаючи функцію в один з моментів часу, можна, розв'язавши рівняння Шредінгера, отримати її і для будь-якого іншого моменту часу. Сама функція описує лише імовірнісний розподіл станів мікрочастинки. Незабаром після створення хвильової механіки Шредінгер показав її формальну еквівалентність квантовій механіці Гейзенберга - Борна - Йордана. Однак, у принциповому питанні - інтерпретації квантової теорії - Шредінгер розійшовся з копенгагенською школою, яка відкидала усталені класичні поняття. Спогади про дискусії з Шредінгером, в процесі яких фактично формувалася нова фізика, зберіг В. Гейзенберг у своїй книжці «Частина і ціле» («Фізика і філософія. Частина і ціле». М., 1989). Ці дискусії сприяли більш глибокому осмисленню квантової теорії, відкриттю Н. Бором і В. Гейзенбергом її фундаментальних принципів. Шредінгер же прийшов до переконання про неповноту квантової теорії і пізніше втілив суть копенгагенської інтерпретації в парадоксальній формі «кота Шредінгера», який одночасно є з певною ймовірністю і живим, і мертвим.
У 1933 р. разом з П. А. М. Діраком Шредінгер удостоюється Нобелівської премії «за відкриття нових форм атомної теорії». У 1927 г. Шредінгера запрошують на кафедру Берлінського університету наступником Макса Планка. У 1928 р. він був обраний іноземним членом-кореспондентом АН СРСР, в 1934 р. - почесним членом. У 1933 р. з приходом фашизму Шредінгер був змушений емігрувати до Оксфорду. Після короткого викладання на батьківщині в Граці (1936-1938 рр..) Він знову емігрує. У 1939 р. на запрошення прем'єр-міністра Ірландії І. де Валера Шредінгер очолює спеціально створений для нього Інститут вищих досліджень в Дубліні. Шредінгер працює в галузі теорії гравітації, теорії мезонів, термодинаміки, нелінійної електродинаміки Борна - Інфельда, робить спроби створення єдиної теорії поля. Шредінгер був не тільки найбільшим фізиком-теоретиком, але і неординарним мислителем. Він знав шість мов, читав в оригіналі античних і сучасних філософів, цікавився мистецтвом, писав вірші. У 1944 р. Шредінгер публікує оригінальне дослідження на стику фізики та біології - «Що таке життя з точки зору фізики?». У 1948 р. він читає в Лондонському університетському коледжі курс лекцій з грецької філософії, що ліг в основу його книги «Природа і греки» (Лондон, 1954 р.). Його хвилює проблема взаємовідносин буття і свідомості («Дух і матерія», Кембридж, 1958 р.), науки і суспільства (доповідь в Прусській академії наук (Берлін) «Чи зумовлене природознавство навколишнім середовищем?», 1932 р.; книга «Наука і гуманізм », Кембридж, 1952 р.), він обговорює проблему причинності і законів природи (збірки:« Теорія науки і людина », Нью-Йорк, 1957 р.,« Що таке закон природи? », Мюнхен, 1962 р.). У 1949 р. виходить збірка його віршів.
Шредінгер опублікував близько 100 статей на загальнонаукові та філософські теми. Найважливішим для Шредінгера слідом за Платоном є поняття Єдиного. У грецькій, китайській, індійській філософії - системі поглядів на природу в її єдності він намагається «відшукати загублені крупиці мудрості», які допомогли б подолати кризу поняттєвого апарату фундаментальних наук і розкол сучасного знання на безліч окремих дисциплін. По суті, і в його суто наукових дослідженнях з єдиної теорії поля втілювалося його прагнення до єдності фізичної картини світу. Вихідним для його філософського світогляду було чітке усвідомлення того, що «цінність є тільки в рамках свого культурного оточення, тільки при контакті з усіма тими, хто нині, а також хто буде в майбутньому відданий справі збагачення духовної культури і знання». Тому звернення Шредінгера до спадщини староіндійської і античної філософії виявляється для нього необхідним при обговоренні питання про те, що таке «об'єктивна реальність», зводиться вона до даних спостереження та вимірювання або до сукупності інтерсуб'єктивності, загальнозначущих значень? Зрушення, що сталося з квантовою механікою в розумінні об'єктивності та об'єктивного опису, зажадало філософського осмислення залежності об'єктивної дійсності від способу спостереження і опису. Шредінгер залишив два рукописи, які опубліковані під заголовком «Мій світогляд»: один написаний в 1925 р., інший - в 1960 р. Над рукописом Шредінгер продовжував працювати. Журнал друкує в одному номері рукопис 1925 р., а в наступному номері - 1960 р. Суттєво те, що усі творці квантової механіки, в тому числі і Е. Шредінгер, поряд з природничими дослідженнями змушені були роздумувати над філософськими проблемами, поставленими новою фізикою, що нова природничо-наукова проблематика привела їх до переосмислення фундаментальних філософських понять, таких, як «реальність», «світ», «дійсність», «свідомість», «суб'єкт, який пізнає», «моральний закон» тощо. Е. Шредінгер називав своїми вчителями у філософії М. Планка, Р. Авенаріуса, Е. Кассірера, німецького історика філософії Ф. Газенорля і Р. Земона (автора двотомника «Мнемо»). Він високо оцінює їхню критику наївного реалізму, догматичного матеріалізму, який не піднімається до обговорення граничних філософських понять. Шредінгер вказував на важливість метафізики для фізиків, про те, що після періоду «агонії метафізики» він передбачає той період, коли вчений змушений буде вийти за межі безпосередньо сприйманого і перейти до обговорення граничних метафізичних проблем. І тут антиметафізична установка філософів початку XX ст. і програма «описової фізики» вже явно недостатня і нічим не може допомогти в осмисленні багатьох фундаментальних питань.


751 Переглядів.

А також по темі:

Опитування

Архів новин

Квітень 2024 (16)
Березень 2024 (34)
Лютий 2024 (29)
Січень 2024 (40)
Грудень 2023 (35)
Листопад 2023 (42)
м. Біла Церква, бульвар Олександрійський, 149. тел. (04563) 6-03-90, (04563) 6-45-70 bckolegium{a}ukr.net

Схема проїзду
MakeUp © 2010 Арт-Студия Foto-Fact
Copyright © 2010 -    Білоцерківський колегіум